Szkodliwość działania preparatów roślinnych - Stefańska, Nicole; Wieczfińska, Joanna; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Medycyna naturalna, chociaż stosowana jest od wieków, dopiero od niedawna zdobywa coraz większe zainteresowanie i traktowana jest jako remedium na wszelkie dolegliwości. Bardzo często nadużywana z powodu braku dostatecznej wiedzy na temat potencjalnych reakcji niepożądanych oraz możliwych interakcji między preparatami roślinnymi a poszczególnymi lekami. Ponadto medycyna tradycyjna stosowana przez dłuższy czas bez ograniczeń może prowadzić do trwałego uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci. W pracy przedstawiono zagrożenia wynikające ze szkodliwości działania preparatów roślinnych podczas nieodpowiedniego stosowania oraz podczas łączenia ze sobą substancji współoddziałujących.