Stanowisko Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc – terapia biologiczna astmy ciężkiej - Rogala, Barbara; Kupczyk, Maciej; Bochenek, Grażyna; Śliwiński, Paweł; Moniuszko, Marcin; Kuna, Piotr; Glück, Joanna; Dobek, Rafał; Kulus, Marek; Kucharczyk, Aleksandra; Chałubiński, Maciej (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Terapia biologiczna jest wyrazem przełomowego postępu w leczeniu wielu chorób, również astmy. W artykule przedstawiono stan wiedzy dotyczący immunopatofizjologii astmy uzasadniający stosowanie leków biologicznych, których istotą mechanizmu jest supresyjne oddziaływanie na aktywne biologicznie białka, warunkujące fenotypową manifestację choroby. Zaprezentowano dane wskazujące na bezpieczeństwo i skuteczność terapii biologicznej i perspektywy dalszego rozwoju tego obszaru medycyny.