Wybrane parametry krwi o potencjalnie diagnostycznym zastosowaniu w przebiegu stanu zapalnego u osób przewlekle otyłych poddanych operacji bariatrycznej - Bracha, Marietta; Szady-Grad, Małgorzata (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2023)
Chirurgia bariatryczna została uznana za najskuteczniejszą długoterminową metodę leczenia otyłości. Prowadzi do radykalnej i trwałej utraty wagi, poprawy jakości życia oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób metabolicznych. Poszukiwanie potencjalnego mechanizmu odpowiedzialnego za patogenezę chorób związanych z otyłością ujawniło ścisły związek między nadmiarem składników odżywczych a rozwojem stanu zapalnego. Coraz większa ilość badań dotyczących wpływu chirurgii bariatrycznej na poziom parametrów stanu zapalnego we krwi dowodzi zmniejszenia ogólnoustrojowego stanu zapalnego.