Upadki u osób z demencją: przyczyny, konsekwencje, strategie zapobiegania. Istotny wkład personelu pielęgniarskiego - Dziekiewicz, Anna; Bystron, Joanna; Ludwig, Bartłomiej; Kobiałka, Jakub (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2023)
Upadki u starszych osób z demencją stanowią znaczący problem zdrowia publicznego, który wpływa na ich zdrowie fizyczne, dobre samopoczucie psychiczne, życie społeczne i stabilność ekonomiczną. Wraz z rosnącą częstością występowania demencji na całym świecie, wpływ upadków prawdopodobnie wzrośnie w nadchodzących dziesięcioleciach. W niniejszym przeglądzie zidentyfikowano wiele czynników ryzyka związanych z upadkami u osób z demencją, w tym biologiczne, behawioralne, środowiskowe oraz socjoekonomiczne. Wciąż jednak istnieją niewiadome dotyczące czynników ryzyka upadków u osób z demencją przed ich rozpoznaniem. Ważne jest, aby podjąć wysiłki na rzecz opracowania skutecznych interwencji, które zapobiegną upadkom i ograniczą wpływ urazów na zdrowie oraz jakość życia pacjentów. Zbadano i opracowano wiele strategii zapobiegania upadkom, wśród których znalazły się m.in. regularna aktywność fizyczna, odpowiednia modyfikacja domów osób szczególnie narażonych na upadek, ale też odpowiednia dbałość o bezpieczeństwo w środowiskach szpitalnych. Pracownicy ochrony zdrowia, w tym pielęgniarki, powinni być świadome zwiększonego ryzyka urazów u pacjentów z demencją i podejmować odpowiednie kroki w celu zapobiegania im. Wśród interwencji pielęgniarskich kluczową rolę w zapobieganiu upadkom u pacjentów z demencją odgrywa edukacja, obejmująca identyfikację czynników ryzyka, bezpieczne techniki chodzenia oraz podejścia dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta. Poprzez zwiększenie naszej wiedzy na temat czynników ryzyka upadków u tej podatnej populacji oraz wprowadzenie skutecznych interwencji pielęgniarskich, możemy zmniejszyć obciążenie wynikające z upadków oraz poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie pacjentów z demencją.