Zrozumieć potrzebę więzi: znaczenie „stylu przywiązania” w opiece nad pacjentem - Koniczuk-Kleja, Justyna Eugenia; Filipińska, Małgorzata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2023)
Celem pracy jest przedstawienie założeń teorii przywiązania oraz pokazanie, jak style przywiązania mogą przejawiać się w sytuacji choroby zagrażającej życiu. Opisane zostały elementy charakterystyczne dla każdego stylu przywiązania (bezpiecznego, unikającego, ambiwalentnego i zdezorganizowanego) oraz trudności, które przejawiają się w kontaktach pomiędzy pacjentem, członkami jego rodziny oraz członkami zespołu medycznego. Praca została przygotowana na podstawie literatury dotyczącej teorii przywiązania w kontekście opieki paliatywnej, badań z dziedziny psychologii, jak i doświadczeń zdobytych w pracy z pacjentami. Przytaczane pozycje odnoszą się do obserwowalnych związków pomiędzy stylem przywiązania a zdrowiem fizycznym i psychicznym w dorosłości, jakością życia oraz relacjami pomiędzy pacjentami a zespołem medycznym. Przedstawiono również zalecenia dotyczące kontaktu z pacjentem i członkami jego rodziny, które mogą zwiększać poczucie bezpieczeństwa w relacji i przyczyniać się do lepszej adaptacji do sytuacji choroby.