Praktyczne i etyczne aspekty antybiotykoterapii w opiece paliatywnej – przegląd piśmiennictwa - Pełka-Zakielarz, Joanna; Filipczak-Bryniarska, Iwona (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2023)
Antybiotyki są często przepisywanymi lekami zarówno w opiece paliatywnej, jak i w chorobach z innych dziedzin medycyny. Decyzja o włączeniu lub nie antybiotykoterapii powinna być podjęta rozważnie, po rozpatrzeniu korzyści dla pacjenta, a dla populacji ogólnej ryzyka generowania szczepów lekoopornych i kosztów leczenia. Powszechne jest obecnie tzw. błędne koło – długość pobytu, wzrost ryzyka infekcji, zastosowanie antybiotyku, zakażenie szczepem lekoopornym, zastosowanie antybiotyku o szerokim spektrum, przedłużenie hospitalizacji, wzrost kosztów leczenia. Potrzebne jest przeprowadzenie dalszych badań w celu ustalenia, którzy pacjenci odniosą korzyści z antybiotykoterapii u schyłku życia.