Pranobeks inozyny – znany lek o nowych wskazaniach w nawracających infekcjach układu oddechowego - Doniec, Zbigniew (Lekarz POZ, 2023)
Nawracające infekcje układu oddechowego stanowią istotny problem kliniczny i są wyzwaniem diagnostyczno-terapeutycznym, szczególnie u dzieci. Pranobeks inozyny jest lekiem o potwierdzonych właściwościach immunomodulacyjnych i działaniu przeciwwirusowym. Artykuł stanowi przegląd badań in vitro, in vivo oraz badań klinicznych wskazujących na przydatność leku we wspomaganiu leczenia nawracających zakażeń górnych dróg oddechowych wraz z praktycznym algorytmem postępowania dla lekarzy.