Nie tylko jeremiada - Sośnierz, Andrzej (Menedżer Zdrowia, 2023)
Prognozy powyborcze rozpocznę od wyrażenia głębokiej niewiary, że cokolwiek sensownego wydarzy się w opiece zdrowotnej w najbliższych latach. Sądzę, że postępować będzie dalsza dezintegracja systemu, pacjenci – wbrew gromkim wypowiedziom rządzących – coraz skuteczniej będą przesuwani do sektora prywatnego, szpitale nadal będą się zadłużały, a te, które nieźle sobie radzą, będą się wstydziły głośno o tym mówić, bo przecież skoro im dobrze, to zaraz im pokażemy. Za kilka lat do systemu trafi ą tłumy nowych lekarzy wykształconych w nowych uczelniach i mam nadzieję, że politycy złożą deklarację, że w swoich trudnych przypadłościach leczyć się będą tylko u tych nowych lekarzy. Sądzę także, że już raczej poza głównym nurtem medialnym nadal realizowane będą wielkie przepływy finansowe, bo przecież pieniędzy w systemie ochrony zdrowia jest naprawdę bardzo dużo i tylko ze smutkiem nadal będziemy obserwować, jak niewielki rezultat one przynoszą.