(Nie)pakt dla zdrowia - Jędrzejczak, Mariusz (Menedżer Zdrowia, 2023)
Przed tegorocznymi wyborami parlamentarnymi przedstawionych zostało i zostanie wiele słusznych analiz i propozycji poprawy systemu ochrony zdrowia, często niestety wzajemnie się wykluczających. Tak było też w przeszłości – z jednym wyjątkiem. Warto przypomnieć, że przed wyborami w 2019 r. Władysław Kosiniak-Kamysz z Polskiego Stronnictwa Ludowego, Małgorzata Kidawa-Błońska z Platformy Obywatelskiej, ówczesny minister zdrowia z rządu Prawa i Sprawiedliwości Łukasz Szumowski oraz Robert Biedroń z Lewicy, czyli przedstawiciele reprezentujący najważniejsze wówczas partie polityczne, uznali oczywisty fakt, że tylko wspólne, uzgodnione działanie może dawać nadzieję na konieczną zmianę i poprawę funkcjonowania systemu ochrony zdrowia. Co z tego wynikło? Asumpt do tego, jak można było sądzić, spektakularnego porozumienia nazwanego „Paktem dla zdrowia 2030” dały z pewnością pogarszające się miejsca Polski w rankingach międzynarodowych.