Zorganizowanie opieki koordynowanej w nefrologii jest bardzo potrzebne i możliwe. Rozmowa z Szymonem Brzósko (Menedżer Zdrowia, 2023)
– Szacuje się, że 4,7 mln dorosłych Polaków choruje na przewlekłą chorobę nerek (PChN), z czego ogromna większość o tym nie wie – mówi w rozmowie z „Menedżerem Zdrowia” dr hab. n. med. Szymon Brzósko, specjalista chorób wewnętrznych, nefrolog i transplantolog kliniczny, dyrektor ds. medycznych w DaVita Polska. – PChN może odpowiadać nawet za 80–100 tys. przedwczesnych zgonów w Polsce rocznie. Standard nefrologicznej opieki koordynowanej mógłby pomóc uratować wielu naszych pacjentów – wylicza.