Elektroniczny rejestr zdarzeń niepożądanych – czy uda się go wprowadzić? - Kluska, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2023)
Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje – zdarzenia niepożądane stanowią jedną z dziesięciu głównych przyczyn zgonów i niepełnosprawności na świecie. Jak to zmienić? Jednym z najważniejszych rozwiązań jest wprowadzenie rejestru zdarzeń niepożądanych, jednak w dobie cyfryzacji to za mało, powinien on funkcjonować w formie elektronicznej. Taką ewidencję wprowadziły już między innymi takie kraje, jak Dania, Niemcy, Austria i Estonia. Podczas zgłaszania zdarzeń niepożądanych w tych krajach bierze się pod uwagę ważność zgłaszanego zdarzenia czy jego rodzaj. Elektroniczne rejestry umożliwiają łatwe gromadzenie i dostępność danych, a także ich szybką analizę pod kątem poprawy bezpieczeństwa pacjentów.