Ekonomiczna dostępność alkoholu w Polsce - Neneman, Jarosław (Menedżer Zdrowia, 2023)
W ostatnich latach skróciła się w Polsce przeciętna długość życia. Wśród istotnych przyczyn wymienia się wzrost spożycia alkoholu, a co za tym idzie, zwiększenie liczby zgonów wynikających z konsumpcji alkoholu (AAC – alcohol-attributable causes).