Wrzodziejące zmiany skórne wywołane przez Acremonium species - Mastroianni, Antonio; Vangeli, Valeria; Mauro, Maria Vittoria; Greco, Francesca; Manfredi, Roberto; Greco, Sonia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2023)
Gatunki Acremonium (Cephalosporium) są saprofitami szeroko rozpowszechnionymi w środowisku i uważanymi za wszechobecne organizmy grzybicze występujące w glebie i powietrzu. W ostatnich latach są jednak coraz częściej opisywane jako mikroorganizmy oportunistyczne u pacjentów immunokompetentnych, którzy doznali urazów skóry. W ostatnich latach częstość występowania inwazyjnych zakażeń wywołanych przez gatunki Acremonium (spp.) wzrosła prawdopodobnie w wyniku bardziej agresywnych, nowoczesnych metod medycznych, takich jak chemioterapia, przeszczepy, wewnątrznaczyniowe wprowadzanie linii centralnych, zastawki protetyczne i dostępy dializacyjne, oraz częstszego i powszechniejszego stosowania leków immunosupresyjnych. Interesujące doniesienie dotyczące dużej wrzodziejącej zmiany skórnej wywołanej przez Acremonium spp. omówiono na podstawie piśmiennictwa. Stwierdzono tylko trzy przypadki wrzodziejących zmian skórnych spowodowanych zakażeniem Acremonium spp. Brakuje standardowych wytycznych terapeutycznych dotyczących leczenia tych zakażeń, dlatego naszym celem jest podsumowanie i omówienie obecnie dostępnych danych na temat obiecujących wyników uzyskanych z zastosowaniem worykonazolu w leczeniu takich wrzodziejących zakażeń skóry. Doświadczenia kliniczne z zastosowaniem innych leków, np. VRC, są bardzo zachęcające.