Wytyczne diagnostyki i postępowania w nietolerancji histaminy - Buczyłko, Krzysztof; Bartnicka, Anna; Kruszewski, Jerzy; Plata-Nazar, Katarzyna; Piwowarek, Krzysztof; Kupczyk, Maciej; Gawlik, Radosław; Lebensztejn, Dariusz; Bartuzi, Zbigniew; Mazela, Jan; Szlagatys-Sidorkiewicz, Agnieszka (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Nietolerancja histaminy jest obecnie bardzo istotnym zagadnieniem klinicznym w praktyce lekarzy różnych specjalizacji. Pomimo zwiększającej się liczby pacjentów z podejrzeniem nietolerancji histaminy, nadal brakuje spójnego algorytmu jej rozpoznawania i postępowania. Polska Grupa Ekspertów przygotowała wytyczne diagnostyki oraz postępowania w nietolerancji histaminy, dostosowane do lokalnych uwarunkowań występujących w Polsce. Są one opisem zasad diagnostyki i leczenia nietolerancji histaminy, na podstawie aktualnej wiedzy, przeznaczonym dla lekarzy, jak również innych specjalistów zajmujących się pacjentami z nietolerancją histaminy.