Bezpieczeństwo przeprowadzania wybranych procedur alergologicznych w nadwrażliwości na leki. Stanowisko Sekcji Nadwrażliwości na Leki Polskiego Towarzystwa Alergologicznego - Bochenek, Grażyna; Chełmińska, Marta; Gluck, Joanna; Nittner-Marszalska, Marita; Porębski, Grzegorz; Wardzyńska, Aleksandra (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
U chorych z przebytymi polekowymi reakcjami nadwrażliwości przeprowadzane są procedury diagnostyczne i terapeutyczne, które wiążą się z kontrolowaną ekspozycją na czynnik przyczynowy, a przez to z ryzykiem wywołania objawów nadwrażliwości. W dokumencie przedstawiono wymagania niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa tych procedur. Opisano punktowe testy skórne, testy śródskórne i płatkowe, prowokacje lekami, w tym kwasem acetylosalicylowym oraz desensytyzację lekami. W ocenie poszczególnych procedur wyróżniono pacjentów wysokiego i zwykłego ryzyka, uwzględniono wskazania i przeciwwskazania oraz sytuacje szczególne, takie jak ciąża, mastocytoza, stosowanie β-blokerów i ACEI. Zalecenia sformułowano w odniesieniu do wyposażenia i miejsca wykonywania danej procedury, czasu obserwacji chorego po jej zakończeniu, jak również kwalifikacji personelu.