Formodual – nowa opcja terapeutyczna w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc w odpłatności ryczałtowej. Czy cena terapii może wpływać na przestrzeganie zaleceń terapeutycznych? - Seweryn, Przemysław; Emeryk, Andrzej; Kupczyk, Maciej; Gawlik, Radosław; Dębowski, Tomasz; Sztaba, Grzegorz; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Koszt zakupu leków do terapii astmy czy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc bywa w Polsce barierą trudną do pokonania dla wielu pacjentów. Czy cena ma znaczenie w wyborze terapii, w przypadku leków refundowanych? Czy koszty leczenia mają znaczenie dla przestrzegania zaleceń terapeutycznych? Czy wprowadzenie odpowiednika już istniejącego na rynku leku, ale w niższej cenie, zmieni przestrzeganie zaleceń? Na te pytania usiłujemy odpowiedzieć w niniejszym artykule.