Znaczenie mikrobiomu jelitowego w rozwoju chorób alergicznych - Januszkiewicz, Emilia; Mierzejewski, Mikołaj; Biniszewska, Olga; Szczygieł, Mateusz; Sepczuk, Eliza; Kleniewska, Paulina; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Mikrobiom jelitowy znacząco wpływa na reakcje alergiczne prowadzące do objawów alergii pokarmowych, astmy lub wyprysku atopowego. Dysbioza, czyli brak równowagi mikroflory jelitowej, może zwiększać ryzyko wystąpienia tych schorzeń. Alergie pokarmowe są spowodowane rozregulowaniem syntezy IgE, ale bakterie komensalne w ludzkiej mikroflorze mogą regulować odpowiedź immunologiczną i zapobiegać rozwojowi alergii pokarmowych. Ekspozycja na drobnoustroje w okresie niemowlęcym może pozytywnie wpływać na rozwój alergii. Leczenie obejmuje immunoterapię alergii pokarmowej, leczenie farmakologiczne, stosowanie prebiotyków i probiotyków. Badania pokazują, że skład mikroflory jelitowej różni się u osób z astmą alergiczną i niealergiczną w porównaniu z osobami zdrowymi, z większym bogactwem, ale mniejszą różnorodnością mikrobiomu jelitowego. Związek między mikrobiomem jelitowym a występowaniem wyprysku atopowego jest wyraźny, przy czym różnice w liczbie rodzajów bakterii przyczyniają się do aktywacji układu odpornościowego i pojawienia się wyprysku atopowego. Zrozumienie złożonych interakcji między mikrobiomem jelitowym a układem odpornościowym może prowadzić do nowych strategii terapeutycznych w zapobieganiu i leczeniu chorób alergicznych, które mają znaczący wpływ na życie pacjentów.