Procedura modyfikacji aktywności implantowanych kardiowerterów- -defibrylatorów u pacjentów u kresu życia jako przykład ujednolicenia zasad postępowania z pacjentem umierającym - Łabuś-Centek, Marta; Graczyk, Michał; Krupa, Wojciech (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2023)
W artykule przedstawiono proces tworzenia, zakres oraz opis procedury szpitalnej wprowadzonej w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy. Dokument ten dotyczy modyfikacji aktywności implantowanych kardiowerterów-defibrylatorów u pacjentów u kresu życia. Celem wprowadzenia procedury było ujednolicenie zasad postępowania w przypadku pacjenta, u którego kardiowertery-defibrylatory (urządzenie typu ICD) zaburzają proces naturalnej agonii i śmierci.