Leczenie dietetyczne cukrzycy typu 1 – kiedyś a dziś - Soczewka, Monika; Kędzia, Andrzej; Skowrońska, Bogda; Niechciał, Elżbieta (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2023)
Cukrzyca typu 1 jest chorobą, w której żywienie stanowi integralną część leczenia. Rodzaj rekomendowanych diet w celach terapeutycznych zmieniał się na przestrzeni lat. Prawidłowe wyrównanie metaboliczne choroby to dla pacjentów bardzo duże wyzwanie i jednocześnie problem. W niniejszej pracy przeglądowej omówiono historię leczenia dietetycznego cukrzycy typu 1, odniesiono się do aktualnych zaleceń dietetycznych i ich wpływu na zdrowie pacjenta. W trosce o prawidłowe leczenie oraz spowolnienie rozwoju powikłań wskazuje się na istotną rolę indeksu i ładunku glikemicznego. Zwrócono również uwagę na rolę edukacji dietetycznej jako nieodłącznego elementu postępowania terapeutycznego. Ciągły postęp w rozwoju technologii jest bardzo pomocny dla pacjenta.