Pacjent z COVID-19 w gabinecie lekarza POZ – możliwości diagnostyki, leczenia oraz profilaktyki w sezonie infekcyjnym 2023/2024 - Babicki, Mateusz (Lekarz POZ, 2023)
COVID-19 jest ostrą chorobą wirusową spowodowaną przez SARS-CoV-2. W ciągu 3 lat trwania pandemii COVID-19 obraz kliniczny choroby ulegał zmianie. W przypadku obecnie dominującego wariantu omikron ryzyko ciężkiego przebiegu zakażenia jest mniejsze. Niemniej COVID-19 wciąż jest niebezpieczny dla pacjentów z grupy wysokiego ryzyka. Podstawę diagnostyki COVID-19 w POZ stanowią testy antygenowe. W leczeniu dostępne są doustne leki przeciwwirusowe, które wykazują wysoką skuteczność oraz dobry profil bezpieczeństwa. Każdy pacjent powinien otrzymać leczenie objawowe, dostosowane do obrazu klinicznego choroby. Szczepienia pozostają ważnym elementem walki z COVID-19. Obecnie w Polsce dopuszczone są szczepienia u osób od ukończenia 6. miesiąca życia.