Postępowanie w ranach brodawek u kobiet podczas laktacji – przegląd literatury - Kopcik, Katarzyna; Koberling, Agnieszka; Koper, Jan; Bichalska-Lach, Magda; Jeż, Sylwia (Lekarz POZ, 2023)
Rany brodawki to częsty problem kobiet podczas laktacji. Wpływają one niekorzystnie na jakość ich życia i mogą prowadzić do przedwczesnego zaprzestania karmienia piersią. Uszkodzenia brodawek mogące wystąpić podczas laktacji to pęknięcia i szczeliny, ropnie, pęcherze, strupy, erozja tkanek oraz krwawienie. Celem pracy jest podsumowanie obecnej wiedzy na temat ran i uszkodzeń brodawek u kobiet podczas laktacji. Przeszukano bazy PubMed, Web of Science, Google Scholar i Wiley, używając następujących słów kluczowych: ‘nipple wound lactation’, ‘nipple wound breastfeeding’, ‘nipple trauma lactation’, ‘nipple trauma breastfeeding’, ‘nipple injury lactation’, ‘nipple injury breastfeeding’, ‘nipple candidiasis’ i ‘ankyloglossia breastfeeding’. Przegląd skupiał się na artykułach opublikowanych w latach 2017–2023, wraz z ich referencjami. Ocena publikacji opierała się na ewaluacji tytułów, następnie abstraktów oraz pełnego tekstu prac. Głównym kryterium włączenia publikacji do poniższego przeglądu literatury było stwierdzenie, że porusza on problem ran brodawek podczas laktacji. Karmienie piersią jest korzystne fizycznie i psychicznie zarówno dla matek, jak i dla dzieci. Ból i uszkodzenie brodawek może prowadzić do przedwczesnego przerwania karmienia piersią. Świadomość tego problemu i wczesne wykrywanie uszkodzeń sutka są kluczowe dla wdrożenia odpowiedniego postępowania. Edukacja na temat laktacji, technik karmienia piersią, szczególnie pozycji oraz ustawienia dziecka, a także wczesnych objawów ran brodawek jest istotna dla efektywnego karmienia. Powinna być ona prowadzona przez odpowiednio przeszkolony personel. Dobór leczenia powinien być indywidualny i dostosowany do rodzaju uszkodzenia brodawki.