Redukcja szkód stanowi uzupełnienie leczenia pacjenta z POChP lub astmą. Rozmowa z prof. Rafałem Pawliczakiem. - Stelmach, Monika (Menedżer Zdrowia, 2023)
Alergolodzy we współpracy z psychiatriami i kardiologiami opracowali w 2023 r. konsensus dotyczący optymalnego postępowania z pacjentem uzależnionym od nikotyny w przebiegu POChP lub astmy. Prof. dr hab. n. med. Rafał Pawliczak, alergolog z Zakładu Immunopatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, wyjaśnia w „Menedżerze Zdrowia”, co nowego wnosi ten dokument.