Znaczenie badania ultrasonograficznego płuc w diagnostyce COVID-19 - Więcław, Aleksandra; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
W artykule omówiono rolę badania ultrasonograficznego (USG) w postępowaniu u pacjentów zakażonych wirusem SARS-CoV-2. Głównym celem była odpowiedź na pytanie, czy znaczenie USG jest na tyle duże, aby ta technika mogło częściowo zastępować badania wykorzystujące promieniowanie jonizujące. Tomografia komputerowa uznawana za złoty standard w badaniach płuc lub też często wybierane badanie rentgenowskie wiążą się z transportem zakażonych pacjentów i narażaniem przy tym personelu. Metoda USG pozwala na stosunkowo szybkie, łatwo dostępne i nieinwazyjne badanie przyłóżkowe pacjenta, które w wystarczającym stopniu ukazuje charakter i rozległość uszkodzenia płuc, co jest najważniejsze do podjęcia pierwszych kroków leczenia danego pacjenta.