HIV w Ciąży bez Leczenia: Skutki dla Matki i Dziecka - opis przypadku - Zwierzyńska, Anna; Gruszka, Jakub; Frydrysiak-Brzozowska, Adrianna; Adamczyk-Gruszka, Olga (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2023)
HIV – ludzki wirus niedoboru odporności stanowi nadal częstą przyczynę zgonu, szczególnie u osób w wieku rozrodczym. W ciągu ostatnich dziesięciu lat obserwowany jest znaczący wzrost wskaźników ciąż wśród kobiet zakażonych tym wirusem. Pomimo długoletnich badań, wciąż brakuje skutecznej terapii dla kobiet pragnących mieć potomstwo i żyjących z tym wirusem. Na przestrzeni lat zmieniły się zarówno generacje testów na obecność HIV, jak również ich zastosowania. Obecnie rutynowe badanie na HIV jest wykonywane u każdej ciężarnej podczas pierwszej wizyty u ginekologa. Celem tego przesiewowego badania jest wczesne wykrycie infekcji HIV u ciężarnej, aby możliwie szybko wdrożyć odpowiednią terapię. Głównym zadaniem terapii w ciąży jest zmniejszenie ryzyka transmisji wirusa HIV na rozwijający się płód. Celem pracy był opis przypadku zakażenia HIV u nieleczonej kobiety w ciąży, wraz z omówieniem postępowania terapeutycznego, które miało na celu minimalizację ryzyka przeniesienia wirusa na dziecko.