Leczenie alergicznego nieżytu nosa – między zaleceniami a praktyką - Grzegorzewski, Damian; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Rozpoznawanie i leczenie alergicznego nieżytu nosa wydaje się proste. Polskie i międzynarodowe zalecenia, niestety, nie podlegają częstym, okresowym modyfikacjom. Dlatego też powstaje pewna przepaść między danymi z badań klinicznych, które tworzą zalecenia, a powszechną praktyką lekarską. W niniejszym, krótkim artykule autorzy starają się pogodzić zalecenia, badania kliniczne i praktykę lekarską. Wskazują w nim także nowe kierunki, które powinny być brane pod uwagę podczas tworzenia nowych zaleceń. Opisują również kilka podstawowych i częstych błędów w rozpoznawaniu oraz leczeniu alergicznego nieżytu nosa.