Przypadek indukowalnego zwężenia krtani u 13-letniej dziewczynki - Śpiewak, Przemysław Jan; Śpiewak, Michalina Anna (Lekarz POZ, 2023)
Indukowalne zwężenie krtani ( inducible laryngeal obustruction – ILO) jest schorzeniem objawiającym się napadową dusznością wdechową lub wdechowo-wydechową wywołaną określonym czynnikiem spustowym. Mechanizm choroby polega na nagłym, odwracalnym zwężeniu światła krtani. Napady duszności mogą być spowodowane zarówno przez zewnętrzne czynniki drażniące, jak i wysiłek fizyczny lub stres emocjonalny. Schorzenie jest często mylone z astmą oskrzelową. W pracy przedstawiono przypadek 13-letniej dziewczynki wielokrotnie hospitalizowanej na oddziałach intensywnej terapii i otolaryngologicznym z powodu napadów duszności wdechowej. W czasie napadu nie obserwowano poprawy stanu pacjentki po podaniu glikokortykosteroidów ani po inhalacjach roztworem adrenaliny. Podanie dziecku bezodiazepin wyraźnie zmniejszało nasilenie objawu. Diagnostyka w warunkach szpitalnych nie wyjaśniła przyczyny schorzenia. Rozpoznanie ILO ustalono w Poradni Audiologiczno-Foniatrycznej. Czynnikiem spustowym napadów duszności okazał się stres spowodowany rozłąką z matką.