Neoangiogeneza w guzach nowotworowych jajnika - Bieńkiewicz, Andrzej; Wójcik-Krowiranda, Katarzyna; Gottwald, Leszek; Kubiak, Robert (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Celem pracy była ocena znaczenia ilościowej neoangiogenezy w diagnostyce i różnicowaniu guzów nowotworowych jajnika. Badaniem objęto 42 chore na raka jajnika oraz 10 kobiet z nowotworami granicznymi przydatków. Stwierdzono, że nasilenie neoangiogenezy w nowotworach złośliwych jest istotnie wyższe niż w zmianach granicznych i nie zależy ono od stopnia zaawansowania klinicznego ani stopnia zróżnicowania komórek guza. Nie stwierdzono zależności między nasileniem neoangiogenezy a typem histopatologicznym raka jajnika.