Leczenie bólu neuropatycznego opornego na leczenie u pacjentki chorej na złośliwy nowotwór osłonek nerwów obwodowych ogona końskiego - Klimczak, Anna; Stypuła-Ciuba, Beata Jadwiga; Kulpa, Marta; Góraj, Elwira (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2023)
W pracy przedstawiono przypadek chorej na z³oœliwy nowotwór os³onek nerwów obwodowych ogona koñskiego z bólem neuropatycznym opornym na leczenie. Stosowano wiele leków o ró¿nych mechanizmach dzia³ania i zabiegowe metody leczenia bólu. Trudny do kontrolowania ból by³ powodem skierowania pacjentki pod opiekê Poradni Leczenia Bólu i Medycyny Paliatywnej. U pacjentki zastosowano zabiegowe metody leczenia bólu i rotacjê leków przeciwbólowych, a tak¿e objêto chor¹ wsparciem psychologicznym i fizjoterapeutycznym. Dziêki zastosowaniu interdyscyplinarnej terapii uzyskano kontrolê bólu i zdecydowan¹ poprawê jakoœci ¿ycia. Równolegle realizowano leczenie onkologiczne. Podejœcie wielospecjalistyczne wp³ynê³o na wyd³u¿enie ¿ycia pacjentki, mimo niekorzystnego rokowania w tym podtypie miêsaka i tej lokalizacji, oraz pozwoli³o zwiêkszyæ samoobs³ugê w podstawowych czynnoœciach ¿yciowych. Pacjentka obecnie jest w stanie stabilnym, bez wznowy choroby nowotworowej, pod opiek¹ hospicjum domowego, Poradni Leczenia Bólu i Medycyny Bólu oraz Poradni Onkologicznej NIO-PIB w Warszawie.