Niestabilność mięśnia wypieracza jako objaw menopauzy - Pietrzycki, Bartosz; Jóźwik, Maciej; Jóźwik, Marcin (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Nietrzymanie moczu jest jednym z głównych objawów przekwitania. W większości przypadków okołomenopauzalnego i pomenopauzalnego rozwoju nietrzymania moczu ma ono formę wysiłkowego nietrzymania moczu, jednakże nierzadko dochodzi do rozwoju niestabilności mięśnia wypieracza współistniejącego z wysiłkowym nietrzymaniem moczu lub powstałego niezależnie od niego. Niniejsza praca przeglądowa omawia podstawy patofizjologii niestabilności mięśnia wypieracza oraz przedstawia przesłanki dla stosowania hormonalnej terapii zastępczej w leczeniu schorzenia.