Czy znamy najbardziej korzystny sposób postępowania we wczesnym stopniu klinicznego zaawansowania raka trzonu macicy? - Lindner, Bogusław; Staniaszek, Jagna; Jońska, Joanna; Bidziński, Mariusz; Piotrkowicz, Norbert; Krynicki, Ryszard (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Rak trzonu macicy jest najczęstszą postacią raka, występującą u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Zasadniczą metodą leczenia w tej jednostce chorobowej jest leczenie chirurgiczne. Wskazania do zastosowania napromieniania pooperacyjnego w grupie pośredniego i wysokiego ryzyka w dalszym ciągu pozostają przedmiotem kontrowersji. Ponieważ przeżycie 5-letnie w grupie chorych we wczesnym stopniu zaawansowania klinicznego raka trzonu macicy wynosi ok. 90%, margines na poprawę przeżyć pozostaje niewielki. W każdym przypadku należy rozważyć bilans zysków i strat, wynikający z zastosowania radioterapii, w aspekcie ryzyka wystąpienia nawrotu procesu nowotworowego i powikłań popromiennych. Ustalenie wskazań do napromieniania pooperacyjnego w grupie pośredniego ryzyka w I stopniu klinicznego zaawansowania, jak również w grupie wysokiego ryzyka, bez stwierdzonych przerzutów do węzłów chłonnych, wymaga dalszych badań.