Wykrywanie apoptozy metodą elektroforezy w żelu agorazowym u chorych na raka piersi - Kulig, Andrzej; Smolarz, Beata; Kozłowska, Elżbieta; Romanowicz-Makowska, Hanna; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Cel. Wyróżnia się 2 rodzaje śmierci komórkowej: przypadkowa śmierć komórki (martwica) i programowana śmierć komórki (apoptoza). W obecnej pracy przedstawiono metodę elektroforezy w żelu agarozowym, która może być stosowana do prawidłowej charakterystyki programowanej śmierci komórki. Materiały i metody. Proces apoptozy był analizowany u chorych na raka piersi (n = 60). Próbki krwi uzyskano od 31 kobiet w wieku przedmenopauzalnym (średnia wieku ±SD 42,34±4,52 lata) i od 29 kobiet w wieku pomenopauzalnym (średnia wieku ±SD 66,53±6,67 lat). Jako kontrolę zastosowano krew uzyskaną od kobiet, u których nie stwierdzono choroby nowotworowej (n = 52). Wyniki. Uszkodzenia DNA zostały zidentyfikowane u 63% (38/60) kobiet chorych na raka piersi. Liczba pozytywnych przypadków była znacząco wyższa wśród próbek rakowych niż kontrolnych (P <0,05). Wniosek. W obecnej pracy wykazano wysoką częstość apoptozy w limfocytach krwi obwodowej w raku piersi przy zastosowaniu metody elektroforezy w żelu agarozowym.