Współistnienie i kolejność pojawiania się innych chorób alergicznych u dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry - Wanat-Krzak, Małgorzata; Kapińska-Mrowiecka, Monika; Kurzawa, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
W pracy oceniono częstość występowania i kolejność pojawiania się innych chorób alergicznych u 257 dzieci z atopowym zapaleniem skóry leczonych w latach 1995–97 w Klinice Alergologii i Pneumonologii Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc Oddział w Rabce-Zdroju. Najczęściej stwierdzano współistnienie atopowego zapalenia skóry i astmy oskrzelowej (86%). Oceniono również częstość występowania chorób alergicznych w rodzinie, a także wyniki punktowych testów skórnych z alergenami pokarmowymi i powietrznopochodnymi z uwzględnieniem częstości uczulenia na poszczególne alergeny w grupie dzieci przedszkolnych i w grupie dzieci szkolnych.