Diagnostyka i leczenie systemowe potrójnie ujemnego raka piersi: dotychczasowe osiągnięcia i wyzwania przyszłości - Chmielewski, Grzegorz; Góźdź, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2024)
Pomimo dekad rozwoju skutecznych metod leczenia raka piersi, terapia pacjentek z potrójnie ujemnym podtypem tego nowotworu wciąż w dużej mierze pozostaje niezaspokojoną potrzebą onkologii. Heterogeniczność molekularna, mechanizmy ucieczki immunologicznej i niestabilność genetyczna składają się na problematyczny obraz kliniczny nowotworu. Niemniej zachodzą istotne postępy w badaniach nad podłożem molekularnym oraz leczeniem tej choroby. Wyszczególnienie podtypów molekularnych potrójnie ujemnego raka piersi doprowadziło do lepszego zrozumienia patofizjologicznych podstaw jego rozwoju oraz daje nadzieję na rozwój terapii personalizowanych. Trwają prace nad leczeniem celowanym, w tym przeciwciałami anty-Trop2 oraz inhibitorami PARP i PD-1/PD-L1. Skuteczność tych leków często zależy od obecności konkretnych celów molekularnych, dlatego powstaje zapotrzebowanie na szybkie, niedrogie i szeroko dostępne metody badań molekularnych. Droga do celu jest długa, lecz każde odkrycie przybliża nas do punktu, w którym zespół terapeutyczny będzie dysponował skutecznymi narzędziami w walce z potrójnie ujemnym rakiem piersi.