Mniej niż zero - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2005)
W najbliższym czasie Niemcy zlikwidują co trzeci szpital. Spośród 50 tys. medyków ze szpitali komunalnych, zrzeszonych w związku zawodowym Marburger Bund, aż 98,7 proc. opowiedziało się za strajkiem przeciw katastrofalnym warunkom pracy. Coraz więcej specjalistów ucieka za granicę, a cięcia finansowe grożą paraliżem służby zdrowia. Frank Ulrich Montgomery, przewodniczący zarządu Marburger Bund zapowiedział: - Lekarze są zdeterminowani. W pierwszej fazie strajk obejmie 100 szpitali.