Prawo do zdrowia - Sieńko, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2005)
Pani Karolina cierpi na otyłość. Jej podłożem nie jest zwykłe obżarstwo tylko choroba. Schorzenie stało się z kolei przyczyną wielu powikłań w organach wewnętrznych oraz układzie kostnym. Pani Karolina ma także rozpoznanie onkologiczne - jest po zabiegu operacyjnym i radioterapii. Ocena lekarzy wielu specjalności była zgodna co do jednego. Aby podjąć próbę skutecznego leczenia któregokolwiek ze schorzeń należy rozpocząć od zmniejszenia wagi. Na drodze ku zdrowiu pacjentki stanęły przepisy NFZ.