Życie bez nawrotu - Pieńkowski, Tadeusz (Menedżer Zdrowia, 2005)
Rak piersi zaczyna być postrzegany jako choroba przewlekła, którą można skutecznie przez długi okres czasu kontrolować. W ciągu ostatnich kilkunastu latach w wielu krajach rozwiniętych uzyskano spadek współczynników umieralności z powodu raka piersi. Efekt ten uzyskano przy stale rosnącej zapadalności. W Polsce od 2000 r. współczynniki umieralności z powodu raka piersi ustabilizowały się i wykazują tendencje spadkową.