Pielęgniarka orkiestra - Kapała, Wojciech; Sawicka, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2005)
Członkowie zespołów pielęgniarskich, w zależności od miejsca pracy, działają w większej lub mniejszej zależności od lekarzy. Tymczasem w codziennej praktyce pielęgniarki spotykają się często z przymusem wykonywania prac i z koniecznością podejmowania decyzji niezgodnie z ich wykształceniem. Jak pokazały badania polskie pielęgniarki pobierają gazometrię, usuwają szwy oraz opracowują chirurgicznie rany. Polskie pielęgniarki pracują na trzech etatach – lekarzy, salowych i swoich własnych.