Ocena sprawności funkcjonalnej chorych z przewlekłą niewydolnością żylną i owrzodzeniem goleni - Szewczyk, Maria T.; Jawień, Arkadiusz; Cierzniakowska, Katarzyna; Cwajda, Justyna; Kędziora-Kornatowska, Kornelia; Mościcka, Paulina; Grzeszak, Ilona (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Celem pracy była ocena sprawności chorych w podeszłym wieku w zakresie wykonywania czynności życia codziennego. Badano wpływ przewlekłej niewydolności żylnej i jej powikłań na stopień samodzielności chorych leczonych ambulatoryjnie z powodu owrzodzenia goleni. Materiał i metody: Badania prowadzono w 2004 i 2005 r. wśród 76 chorych z owrzodzeniem żylnym znajdujących pod opieką Poradni Leczenia Owrzodzeń Żylnych Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej (PLOŻ KiKChO) oraz chorych hospitalizowanych w Katedrze i Klinice Geriatrii (KiKG) CM UMK w Bydgoszczy. Średnia wieku badanych wynosiła 73,9 lat (±8,51). Chorych podzielono na 2 grupy, w zależności od obecności owrzodzenia. Oceniano sprawność chorych w zakresie podstawowych czynności życiowych dnia codziennego. Narzędzie badawcze stanowiła skala ADL (Activity of Daily Living), III zasadnicza część kwestionariusza ankiety EASY-Care (Elderly Assessment System). Wyniki: Średnie wartości punktowe i wartości mediany obu grup potwierdzają występowanie znamiennych różnic międzygrupowych – średnia punktów uzyskanych w grupie chorych z owrzodzeniem była o ponad 19 pkt wyższa (p<0,05) od średniej punktów uzyskanych przez chorych bez owrzodzenia. Wnioski: Przewlekła niewydolność żylna i jej końcowe stadium w postaci owrzodzenia znacznie obniżają aktywność funkcjonalną chorych w zakresie podstawowych czynności życia codziennego.