Skuteczność i bezpieczeństwo cis-trans-1,4-cykloheksanodiolu u dorosłych chorych na trądzik różowaty, łojotokowe zapalenie skóry i zapalenie skóry twarzy - Silny, Wojciech; Chomczyński, Piotr; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Dańczak-Pazdrowska, Aleksandra; Silny, Paweł (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Żel zawierający mieszaninę izomerów cis-trans-1,4- -cykloheksanodiolu jest nowym preparatem kosmetycznym, przeznaczonym do pielęgnacji skóry z objawami rumienia, grudek, krost i teleangiektazji. Celem badania była ocena skuteczności i bezpieczeństwa stosowania kosmetyku u pacjentów z uciążliwymi zmianami klinicznymi w przebiegu trądziku różowatego, łojotokowego zapalenia skóry twarzy oraz zapalenia skóry twarzy z rumieniem i teleangiektazjami. Badaniem objęto grupę 40 pacjentów spełniających kryteria włączenia. Oceny klinicznej dokonywano podczas wizyty inicjującej oraz po 7, 14 i 21 dniach od rozpoczęcia badania. Ocenie poddano nasilenie występowania rumienia, nacieku zapalnego, grudek, krost oraz teleangiektazji, a także objawów subiektywnych, takich jak świąd czy pieczenie skóry. Obserwowana poprawa skóry w zakresie wszystkich badanych parametrów była istotna statystycznie. Nie obserwowano natomiast klinicznie istotnych działań niepożądanych badanego preparatu. Należy zatem uznać, że 1,4-cykloheksanodiol jest substancją skuteczną i bezpieczną w codziennej pielęgnacji skóry wrażliwej, zmienionej zapalanie w przebiegu trądziku różowatego, łojotokowego zapalenia skóry twarzy czy dermatitis perioralis