Metaloproteinazy i adamalizyny w patomechanizmie pemfigoidu - Żebrowska, Agnieszka; Bogdańska, Magdalena; Waszczykowska, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Metaloproteinazy (MMP) stanowią rodzinę endopeptydaz degradujących macierz zewnątrzkomórkową (extracellular matrix – ECM). Enzymy te oraz adamalizyny uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych i patologicznych. Ich poziom wzrasta w chorobach związanych z przebudową i degradacją macierzy tkanki łącznej. Destrukcja tkanek w chorobach przebiegających ze zwiększonym poziomem MMP często jest wynikiem zachwiania równowagi pomiędzy poziomem MMP i ich inhibitorów (tissue inhibitors of metalloproteinases – TIMPs). Ostatnio pojawiły się doniesienia, mówiące o znaczącej roli metaloproteinaz w patogenezie chorób skóry, m.in. w chorobach pęcherzowych. W tych jednostkach, jak się przypuszcza, oprócz wielu zjawisk immunologicznych prowadzących do powstania pęcherzy znaczącą rolę odgrywają przedstawione wyżej enzymy.