Ekspresja podjednostki hTR genu telomerazy w raku podstawnokomórkowym - Gałka, Sabina; Mazurek, Urszula; Brzezińska-Wcisło, Ligia; Pierzchała, Ewa; Wilczok, Tadeusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Celem naszych badań było wyznaczenie aktywności transkrypcyjnej genu hTR – podjednostki telomerazy odpowiedzialnej za immortalizację komórek, techniką QRT-PCR w raku podstawnokomórkowym (BCC) i raku kolczystokomórkowym (SCC) oraz ocena korelacji ekspresji hTR ze stopniem złośliwości choroby. Ocenie molekularnej poddano wycinki uzyskane od pacjentów, u których rozpoznano BCC (n=9) i SCC (n=9). Z uzyskanych wycinków wyizolowano RNA, który stanowił matrycę w reakcji real time QRT-PCR, w czasie której oznaczono liczbę kopii mRNA hTR. Wykazano obecność mRNA podjednostki hTR genu telomerazy we wszystkich 18 wycinkach. W komórkach raka BCC wykazano średnio 1,58x10 4 a w SCC 6,01x10 4 kopii mRNA hTR/1 µg RNA. Ekspresja podjednostki hTR genu telomerazy była znamiennie statystycznie wyższa w SCC w porównaniu z BCC (test t z oddzielną estymacją wariancji, p=0,001). Ocena ilościowa, za pomocą real time QRT-PCR, wskazuje na podwyższoną aktywność transkrypcyjną podjednostki hTR (o ok. 3,8 raza) w raku SCC w porównaniu z rakiem BCC skóry, a zatem możemy podejrzewać, że ekspresja podjednostki hTR genu telomerazy może być czynnikiem biorącym udział w powstawaniu bardziej złośliwego charakteru nowotworu. Słowa kluczowe: hTR, telomeraza, rak podstawnokomórkowy, rak kolczystokomórkowy, real time QRT-PCR.