Liszaj płaski pęcherzowy leczony acytretyną i PUVA: opis przypadku - Uchańska, Grażyna; Romańska-Gocka, Krystyna; Placek, Waldemar (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Liszaj płaski pęcherzowy jest rzadką odmianą liszaja płaskiego, posiadającą charakterystyczny obraz kliniczny, histologiczny i immunopatologiczny. Zmiany skórne polegają na obecności grudek typowych dla liszaja płaskiego oraz pęcherzy zlokalizowanych zarówno w obrębie zmian chorobowych, jak i w skórze pozornie niezmienionej. Przedstawiamy przypadek pacjentki z rozpoznaniem liszaja płaskiego pęcherzowego, która z powodu wystąpienia objawów niepożądanych nie mogła być leczona doustnie steroidami i u której zastosowano z dobrym efektem leczenie skojarzone acytretyną i terapią PUVA.