Współczesne leczenie raka skóry – dermatologia, chirurgia czy radioterapia? - Chicheł, Adam; Skowronek, Janusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Raki skóry są najczęściej występującymi nowotworami złośliwymi. Stanowią istotny problem kliniczny ze względu na częstość oraz poważne defekty kosmetyczne, które wywołują, gdy nie są leczone, pogarszając tym samym jakość życia chorych. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie podstawowych informacji na temat biologii, symptomatyki i strategii leczenia raków skóry. Omówiono typy histologiczne raka skóry i epidemiologię ze zwróceniem szczególnej uwagi na raki podstawno- i kolczystokomórkowe, które łącznie stanowią ponad 95 proc. pierwotnych zmian złośliwych skóry. Dokonano przeglądu aktualnego piśmiennictwa, opisano metody leczenia stosowane w dermatologii, chirurgii, teleteradioterapii (EBRT) i brachyterapii (BT) raka skóry. Przedstawiono charakterystykę, wyniki odległe, efekty kosmetyczne oraz powikłania poszczególnych metod leczenia.