Postępowanie paliatywne w krwotokach z dróg rodnych u pacjentek z zaawansowanym nowotworem narządów płciowych - Fritz, Anna; Góraj, Elwira (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2024)
Nowotwory kobiecych narządów płciowych są najczęściej występującymi nowotworami u kobiet. Spośród objawów towarzyszących zaawansowanym stadiom choroby (w szczególności raka szyjki macicy oraz trzonu macicy) duży problem kliniczny stanowią krwawienia i krwotoki prowadzące niejednokrotnie do zgonu, zwłaszcza gdy progresja lub wznowa ma miejsce u kobiet, u których zakończono już leczenie przyczynowe. W poniższym artykule omówiono zasady diagnostyki, jak i leczenia, w tym farmakoterapię oraz metody zabiegowe: radioterapię, radiologię interwencyjną oraz procedury chirurgiczne. Przedstawiono także zasady postępowania w terminalnym okresie choroby z uwzględnieniem wsparcia udzielanego chorej i bliskim opiekującym się w tym czasie pacjentką.