Wybrane aspekty wczesnej opieki pooperacyjnej po pomostowaniu aortalno-wieńcowym w perspektywie zaawansowanej praktyki pielęgniarskiej - Wróblewska, Natalia; Markiewicz-Łoskot, Grażyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2024)
Profesjonalna opieka pielęgniarska jest ważnym elementem w procesie rekonwalescencji pacjenta po operacji pomostowania tętnic wieńcowych i stanowi duże wyzwanie dla personelu medycznego. Szczególnie istotna jest wczesna opieka pooperacyjna, gdy pacjent jest nieprzytomny, zaintubowany i całkowicie zależny od zaawansowanej technologii oraz profesjonalnego działania zespołu medycznego. Celem pracy jest przedstawienie modelu opieki pooperacyjnej z uwzględnieniem najczęstszych powikłań występujących u pacjentów bezpośrednio po operacji pomostowania aortalno-wieńcowego. Korzystając z zasobów bazy PubMed, dokonano analizy piśmiennictwa medycznego. Kryterium wyszukiwania były słowa kluczowe: pomostowanie tętnic wieńcowych, postępowanie pooperacyjne, opieka pielęgniarska . Opieka pooperacyjna po zabiegu pomostowania aortalno-wieńcowego stanowi wyzwanie dla personelu medycznego. Należy podejmować dalsze badania w celu wypracowania skutecznych metod zapobiegania powikłaniom pooperacyjnym.