Przygotowanie studentów pielęgniarstwa do udzielania wsparcia emocjonalnego pacjentom z zaburzeniami psychosomatycznymi - Płaczkiewicz, Beata (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2024)
Zaburzenia psychosomatyczne stanowią zróżnicowaną grupę problemów zdrowotnych, z istotną lub dominującą rolą czynników emocjonalnych, psychospołecznych w ich etiologii. Długotrwałe doświadczanie sytuacji stresowych może prowadzić do procesów patologicznych w obrębie organów czy układów ciała. Diagnoza zaburzenia psychosomatycznego jest trudna, podobnie jak proces leczenia i terapii. Pacjenci z problemem psychosomatycznym potrzebują wsparcia społecznego, w szczególności emocjonalnego. Istotnym źródłem wsparcia – z uwagi na ciągły proces opieki nad pacjentami – są pielęgniarki. Pokazuje to potrzebę przygotowywania przyszłych pielęgniarek nie tylko w obszarze medycznym, ale również do udzielania wsparcia emocjonalnego pacjentom. Kluczowe w tym obszarze procesu edukacyjnego mogą być praktyczne zajęcia z zakresu psychologii. Wykorzystując scenki symulacyjne, studenci odgrywają role pielęgniarek udzielających wsparcia społecznego pacjentom z problemem psychosomatycznym poprzez proces komunikacji interpersonalnej.