W stronę lepszej ochrony przed grypą osób starszych. Polskie rekomendacje dotyczące wysokodawkowej szczepionki przeciw grypie - Nitsch-Osuch, Aneta; Jankowski, Piotr; Kokoszka-Paszkot, Janina; Kuchar, Ernest; Mastalerz-Migas, Agnieszka; Mitkowski, Przemysław; Wysocki, Jacek; Zmysłowska, Agnieszka; Antczak, Adam (Lekarz POZ, 2024)
Coroczne szczepienia są najskuteczniejszą metodą zapobiegania grypie i jej ciężkim powikłaniom. Jest to szczególnie ważne dla osób z grupy wysokiego ryzyka powikłanego przebiegu choroby: osób chorujących przewlekle, kobiet w ciąży, dzieci w wieku 6–59 mie-sięcy, osób starszych oraz pracowników ochrony zdrowia. Pomimo stopniowego zwiększania zasięgu szczepień sezonowych chorobowość, śmiertelność i wskaźniki hospitalizacji związane z grypą wśród osób w wieku 65 lat i starszych pozostają wysokie i wciąż rosną. Standardowe szczepionki przeciw grypie są mniej skuteczne w tej grupie wiekowej ze względu na starzenie się układu immunologicznego (immunosenescencja). W związku z tym potrzebne są skuteczniejsze szczepionki zapobiegające grypie i jej powikłaniom u osób starszych.