Wybrane zaburzenia psychiczne u seniorów. Możliwości zastosowania kwetiapiny - Patejuk-Mazurek, Iwona (Lekarz POZ, 2024)
Starzejące się społeczeństwo niesie ze sobą problemy zdrowotne natury psychicznej. U osób starszych występują zaburzenia, które były leczone już wcześniej (np. depresje czy zaburzenia lękowe), ale też rozwijające się aktualnie, często w związku z sytuacją zewnętrzną seniora (np. utrata osób bliskich, samotność, ograniczona samodzielność) lub chorobami somatycznymi (np. cukrzyca, choroby neurologiczne). Do takich problemów należą zaburzenia snu, objawy neurobehawioralne towarzyszące otępieniu czy stany depresyjne i lękowe. Kwetiapina należy do leków przeciwpsychotycznych, ale ze względu na szeroki zakres oddziaływania wprost na receptory i aktywny metabolit o działaniu przeciwdepresyjnym i przeciwlękowym jest stosowana w różnych zaburzeniach psychicznych, także wymienionych powyżej (chociaż off-label , czyli poza wskazaniami rejestracyjnymi). W artykule zostaną opisane wybrane zaburzenia psychiczne u seniorów oraz możliwości zastosowania kwetiapiny w ich przebiegu.