Zastosowanie praktyk uważności w łagodzeniu zaburzeń psychicznych u pacjentów objętych opieką paliatywną - Wojczulis, Tymon; Ziemek, Katarzyna; Żukowska, Ewa; Janota, Aleksandra; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2024)
Opieka paliatywna jest kluczową dziedziną medycyny, która obejmuje holistyczne wsparcie pacjentów nieuleczalnie chorych, uwzględniając ich potrzeby fizyczne, psychiczne, społeczne i  duchowe. U tych pacjentów często występują zaburzenia depresyjne, lęk i przewlekłe zmęczenie, co znacząco wpływa na ich jakość życia. W ostatnich latach coraz popularniejsze jest stosowanie praktyk opartych na uważności (ang. mindfulness), które polegają na skupianiu się na tym, co dzieje się w chwili obecnej. Ta metoda została uznana za potencjalnie skuteczne narzędzie w łagodzeniu objawów stresu, a prace badawcze sugerują, że regularna praktyka mindfulness może istotnie zmniejszyć objawy depresji, lęku i zmęczenia u pacjentów objętych opieką paliatywną zarówno bezpośrednio po zakończeniu interwencji, jak i do 12 miesięcy później. Terapie te są dobrze tolerowane przez pacjentów i mogą stanowić istotny element kompleksowej opieki paliatywnej. Wraz z postępem technologii możliwa staje się interwencja za pośrednictwem urządzeń i platform cyfrowych, co może upowszechnić dostępność tego rodzaju wsparcia. W celu lepszego zrozumienia różnic w skuteczności wszelkich form terapii mindfulness oraz ich potencjalnych korzyści w kontekście opieki paliatywnej, a także opracowania optymalnych strategii implementacji tych interwencji w praktyce klinicznej niezbędne są dalsze badania.