Zaburzenia seksualne kobiet z nowotworem złośliwym jelita grubego i ich leczenie - Zając, Aleksandra; Kornacka, Agata; Salata, Bartłomiej; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2024)
Kobiety z rakiem jelita grubego i odbytnicy mogą doświadczać szerokiego spektrum negatywnych skutków choroby i jej leczenia w wielu sferach życia, do których należy również seksualność. Pomimo że życie seksualne w obliczu choroby nowotworowej pozostaje ważną kwestią dla pacjentek, a zaburzenia w tym obszarze często są źródłem ich cierpienia, w praktyce klinicznej nadal poświęca się zbyt mało uwagi tej kwestii. Jest to szczególnie niepokojące w świetle wyników licznych badań świadczących o dużej powszechności występowania zaburzeń seksualnych wśród kobiet z rakiem jelita grubego i odbytnicy. Do najczęściej zgłaszanych przez pacjentki dolegliwości należą suchość pochwy, ból, dyspareunia, zaburzenia postrzegania własnego ciała i spadek poczucia atrakcyjności oraz obniżenie pożądania. Wszystkie wymienione objawy można skutecznie diagnozować i leczyć, a poprawa satysfakcji seksualnej może znacząco polepszyć jakość życia pacjentek.